Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Απέσπασε  πρωτιά ανάμεσα σε 650 συμμετοχές σε διαγωνισμό στην Εσθονία και δύο βραβεία στην Κωνσταντινούπολη.

Μια ομάδα νέων παιδιών εργάζεται μεθοδικά και τα καταφέρνει!

Η λέσχη Ρομποτικής λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 2002 στο τμήμα μηχανολόγων – Μηχανικών και Αεροναυπηγών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο καθοδηγητής της ομάδας, εδώ και τρία χρόνια, Φώτης Δημέας (υποψήφιος διδάκτορας Μηχανολόγων – Μηχανικών) οι φοιτητές σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικά συστήματα μικρού και μεσαίου μεγέθους εξ΄ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο. ......

Στόχος όπως μας είπε  είναι η έρευνα και αφορμή η συμμετοχή  σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο Αλέξανδρος Κουρής διπλωματούχος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μας εξηγεί πως τα ρομπότ που «πήραν» μέρος στους διαγωνισμούς…. είχαν ως αποστολή τη γρήγορη και αλάνθαστη ακολούθηση μιας γρμμής στο έδαφος η οποία συνοδευόταν από πολλαπλές προκλήσεις όπως ορθές γωνίες, διακλαδώσεις, διακεκομμένα τμήματα, υψομετρικές διαφορές / τραμπάλες, ακόμα και εμπόδια τα οποία το ρομπότ έπρεπε να αποφύγει εγκαταλείποντας προσωρινά τη γραμμή. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Η ιδέα αυτή των παιδιών  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα του μέλλοντος γιατί έχει  την δυνατότητα να ακολουθεί γραμμές στο έδαφος αλλά περισσότερες και πιο άμεσες εφαρμογές βρίσκει στη βιομηχανία…  Θα μπορούσαμε  να αντικαταστήσουμε οποιοδήποτε όχημα που κινείται  πάνω σε ράγες μειώνοντας το κόστος,  επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αυτονομία στην πλοήγηση δημιουργώντας ίσως μία σειρά έξυπνων οχημάτων… μας είπαν.
Ίσως η πρόταση  των παιδιών του Πανεπιστημίου Πατρών να βρει εφαρμογή στο μακρινό μέλλον…. Ένα είναι σίγουρο πως η αρχή έχει γίνει!!!!

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου


πηγή:  ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το palairosmagic.blogspot.gr δεν υιοθετεί, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, απαξιωτικών και προσβλητικών χαρακτηρισμών ή ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ .......