Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει προσωρινή «τεχνική επέκταση» σε ζιζανιοκτόνο ενώ υπάρχουν σαφείς ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζει για την Δημόσια Υγεία.

Πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει προσωρινή «τεχνική επέκταση» της έγκρισης της αδείας που αφορά στο ζιζανιοκτόνο glyphosate, παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αναγκαίας πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών μελών. 

Η τρέχουσα αδειοδότηση της γλυφοσάτης έληγε στο τέλος του Ιουνίου.

Υπάρχουν σαφείς ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζει για την Δημόσια Υγεία η γλυφοσάτη. Επιπρόσθετα η χρήση του ζιζανιοκτόνου έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και στην βιοποικιλότητα.....

Η διαδικασία της σταδιακής κατάργησης της χρήσης της γλυφότατης και άλλων τοξικών ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων από τη γεωργική πρακτική πρέπει να αρχίσει από σήμερα και κάτι τέτοιο συνεπάγεται τον παράλληλο αναπροσανατολισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση ενός αειφόρουαγροτικού μοντέλου παραγωγής, καθώς και την εισαγωγή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής τροφίμων.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: "Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει την έγκριση του αμφιλεγόμενου τοξικού ζιζανιοκτόνοglyphosate, παρά την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνει μια συνολική περιφρόνησητης βούλησης των πολιτών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Η επιτροπή δεν φαίνεται να λαμβάνει, ειδικότερα μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, το μήνυμα ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια στις αποφάσεις της, με απόλυτο σεβασμό στην Δημοκρατική βούληση των πολιτών των κρατών μελών. Η δοθείσα τεχνική επέκταση της αδειοδότησης θα πρέπει να είναι η οριστική αρχή του τέλους σε ότι αφορά την χρήση της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να πιέσουμε την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξασκήσει το δικαίωμα υποβολής σημαντικών περιορισμών χρήσης του εν λόγω ζιζανιοκτόνου και να οδηγηθούμε στην σταδιακή απόσυρση του από την Ελληνική αγορά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το palairosmagic.blogspot.gr δεν υιοθετεί, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, απαξιωτικών και προσβλητικών χαρακτηρισμών ή ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ .......