Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Μυκηναϊκός θολωτός τάφος στη θέση «Μέγα Βουνί», Κεχρινιά Βάλτου.

Κεχρινιά Βάλτου, Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, αεροφωτογραφία.

Εικόνες από την Κεχρινιά Βάλτου, άλλος ένας  Μυκηναϊκός θολωτός τάφος στη θέση  «Μέγα Βουνί» έχει ανασκαφεί σωστικά από τη ΛΣΤ ́ ΕΠΚΑ περιφερειακή Υπηρεσία  του  ΥΠ.ΠΟΛΙΤ.,  στην  αρμοδιότητα  της οποίας υπάγονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και  Λευκάδας.

Η διάμετρος του θαλάμου του είναι 3,40 και το σωζόμενο ύψος της θόλου 1,65 μ., διατηρώντας 20  δακτυλίους,  που  διαμορφώνονται  σε κανονικές οριζόντιες σειρές όπως φαίνεται και στις εικόνες. ......

Ο δρόμος, μήκ. 3,50 μ., καλύπτεται από οριζόντιες πλακοδοκούς.  Μορφολογικά  εντάσσεται  στην ομάδα τάφων της βορειοδυτικής Ελλάδας με μικρές  σχετικά  διαστάσεις  και  δρόμο  που οδηγεί στο θάλαμο χωρίς ειδική διαμόρφωση (στόμιο και πρόσοψη).

Στο εσωτερικό του ήταν εντελώς διαταραγμένος. 

Χειροποίητη κεραμική
από το θολωτό τάφο
Περισυλλέχθηκε πληθώρα  κεραμικής  που  ανήκει  στην  υστερο  ελλαδική (14ος αι. π.Χ.), ενώ δεν λείπει και η τοπική χειροποίητη, η οποία υποδηλώνει  επαφές  με  άλλες  περιοχές  του ευρύτερου  γεωγραφικού  χώρου  (Ήπειρος, Ιόνια  νησιά).  Το  εύρημα  της  Κεχρινιάς  όχι μόνον επεκτείνει τα γεωγραφικά όρια της περιφέρειας του μυκηναϊκού κόσμου στην ενδοχώρα  της  βορειοδυτικής Ελλάδας,  αλλά  παράλληλα προσθέτει έναν ακόμα θολωτό τάφο στους ήδη γνωστούς της Αιτωλοακαρνανίας, που αριθμούν με βεβαιότητα τους ένδεκα. 
 yppo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το palairosmagic.blogspot.gr δεν υιοθετεί, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, απαξιωτικών και προσβλητικών χαρακτηρισμών ή ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ .......