Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Νέα δεδομένα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων επανέρχεται στο υπουργείο Παιδείας με τροπολογία, που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. 

Όπως αποκαλύπτει η ert.gr με το ρεπορτάζ της Ελ.Κολύβα στην ΕΡΤ1, Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.


Στόχος είναι οι αλλαγές να οδηγήσουν σε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής, εφόσον το υπουργείο θα γνωρίζει ποιοι διδάσκουν στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια κάθε τύπου. 
Ακόμα όπως αναφέρει το δημοσίευμα με τη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει πλέον να δηλώνονται οι δραστηριότητες πέραν του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος, ενώ μπαίνει τέλος στις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την έκδοση των τίτλων σπουδών που είναι ισότιμη με αυτούς των δημοσιών σχολείων.
........

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει πλέον να δηλώνονται οι δραστηριότητες πέραν του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος, ενώ μπαίνει τέλος στις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την έκδοση των τίτλων σπουδών που είναι ισότιμη με αυτούς των δημοσιών σχολείων.
«Σταματά το όργιο των πλαστών κ παράνομων τίτλων σπουδών από τη στιγμή που σταματούν και οι αναιτιολόγητες ελεύθερες απολύσεις επομένως όποιος δεν θέλει τη ψήφιση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την ιδ. Εκπαίδευση επιδιώκει να συνεχίζεται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή αλλά και το όργιο με τους πλαστούς κ παράνομους τίτλους στα ιδιωτικά σχολεία.» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων έκανε λόγο για μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών. «Η νέα ρύθμιση μονιμοποιεί ουσιαστικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Η διοίκηση του κάθε σχολείου στο εξής δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχει στους μαθητές, καθώς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις έμπνευσης σοβιετικής οι οποίες βάλλουνε κατά της αξιοκρατίας και της αυτονομίας των ιδιωτικών Σχολείων» δήλωσε ο δικηγόρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Δημήτρης Μηλλας.

Για διάλυση των ιδιωτικών σχολείων έκανε λόγο η ΝΔ δια του συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

«Όσοι εργάζονται σήμερα στην ιδιωτική παιδεία, πρέπει να έχουν και αυτοί την προστασία που δίνει ο νόμος, όμως δεν πρέπει να φθάνομε στο σημείο να καταλύεται και η ελευθερία των φορέων που ασκούν την ιδιωτική παιδεία, να επιλέγουν το προσωπικό τους και να το αξιολογούν» είπε στο περιθώριο εκδήλωσης στην Κρήτη.

Η ΟΙΕΛΕ σημειώνοντας ότι η τροπολογία «αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση» επέκρινε τη στάση του κ. Φορτσάκη.

Με νέα ψεύδη και ανακρίβειες η ΝΔ διά του κ. Φορτσάκη επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ανέφερε μεταξύ άλλων το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Βέβαια η καλομαθημένη συντεχνία των ιδιοκτητών έχει εξεγερθεί διότι οι κύριοι αυτοί δεν θέλουν ούτε την αξιολόγηση ούτε να τους ελέγχει κανείς, θέλουν όμως τα σχολεία τους να εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών με τα δημόσια. Και σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν αρωγούς τους συνήθεις: τη ΝΔ και εκείνα τα «πρόθυμα» ΜΜΕ που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γράψουν οτιδήποτε για ένα νόμο χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να αναφέρονται στον ίδιο το νόμο.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στο θέμα, στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης στην Κρήτη, σημείωσε πως «δεν θα έπρεπε να υπάρχει κόντρα» καθώς «τα ιδιωτικά σχολεία δεν παύουν να είναι σχολεία. Δεν είναι επιχειρήσεις όπως είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση».

Τα ιδιωτικά σχολεία, «παράγουν παιδεία. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι εκπαιδευτικοί. Δεν ανήκουν σε κανένα άλλο εργασιακό καθεστώς και δεν πρέπει να ανήκουν πάρα μόνο σε αυτό του εκπαιδευτικού» δήλωσε η αν. υπουργός. Κατά συνέπεια, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, «θα πρέπει να υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και όχι στο υπουργείο Εργασίας και να είναι ευάλωτοι σε οποιαδήποτε απόλυση, αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος – κάτι που θα τους έκανε πάρα πολύ ανασφαλείς και δύσκολο να επιτελέσουν το έργο για το οποίο καλούνται, δηλαδή να έχουν ελευθερία σκέψης και απόφασης».
Η νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ελ. Κολύβα
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το palairosmagic.blogspot.gr δεν υιοθετεί, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, απαξιωτικών και προσβλητικών χαρακτηρισμών ή ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ .......